Hur blir jag piggare?

Jag har RA sedan flera år och har de senaste åren fått biologiska läkemedel. Även om jag mår mycket bättre nu så känner jag mig alltid så trött. Vad kan jag göra i vardagen för att minska min trötthet?

Vill bli pigg igen

 

Mathilda Björk:

Tack för din viktiga fråga. Till att börja med skulle jag rekommendera dig att fundera över varför du tror att du är trött. Det kan bero på att du sover för lite eller har en dålig sömnkvalitet. Då kan generella tips för en bättre nattsömn hjälpa som exempelvis att skaffa regelbundna sovvanor och att se till att sovrummet är mörkt, svalt och tyst. 

Om du besväras av smärta på natten kan en tryckavlastande madrass hjälpa. Många personer med RA uttrycker även att de upplever en sorts trötthet som inte har med sömnbrist att göra. En trötthet som upplevs oförutsägbar, intensiv och påverkar energin i vardagen. Om du känner igen dig i den beskrivningen kan det hjälpa att tänka igenom hur din vardag ser ut.

Har du möjlighet att återhämta dig i vardagen? Har du en balans mellan det du måste göra och det som du tycker om att göra och som ger dig energi? Många uttrycker att tröttheten går att distrahera, till exempel med sociala aktiviteter tillsammans med personer du tycker om.

Även fysisk aktivitet, det vill säga träning i olika former, kan minska tröttheten. Jag hoppas att tipsen kan hjälpa dig att få en piggare vardag. Jag skulle dessutom vilja rekommendera dig att ta upp din trötthet med din läkare för eventuell medicininställning eller fortsatt utredning.

Lycka till!

Relaterade artiklar

Visa fler