Jag vill njuta mer

Jag har rätt mycket värk just nu och det gör att jag inte kan njuta av sex lika mycket som tidigare. Det är lätt hänt att det onda tar över och lusten försvinner. Då kan det ta lång tid innan jag kommer igång på nytt. Vad kan jag göra?

Längtar

Ingrid Karlsson: Även om det kan låta enkelt stimuleras sexlusten av allt i livet som ger glädje och mer lust. Kroppens hormonella system och positiva signalsubstanser medverkar i det som kan bli en positiv spiral.  

Du skriver att du har njutit av sex på ett annat sätt än nu. Många sjukdomar som ger värk påverkar inte de sexuellt mest känsliga delarna. Det är i stället kroppen i övrigt, men också tankarna, som ställer till det. Kanske kan det handla om att välja en sexteknik eller sexställning, som inte belastar kroppen just där du har mycket värk? Det gäller både när du har sex med dig själv eller om du har sex med en partner.

Det gäller att hitta de sätt som ger dig den beröring och njutning som du just då vill ha. Tillsammans med en partner blir det extra viktigt att ni pratar med varandra. Ofta finns det en dygnsvariation när det gäller smärta och det finns säkert olika tidpunkter när det blir lättast för dig att ha sex.

Ibland kan smärtstillande medel vara till hjälp, genom att det blir lättare att koncentrera sig på det som känns njutbart. Även metoder som TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, kan lindra värken under flera timmar. TENS försvagar smärtsignalerna som är på väg till hjärnan och ger även en frisättning av endorfiner, som är kroppens egen smärtlindrare. 

Vid värk kan det också kännas skönt med extra värme. Testa att börja med en varm dusch eller ett bad för att mjuka upp kroppen. Badrummet kan också vara ett bra ställe för sex. Varmt vatten mot kroppen och även mot könet, till exempel med duschen, kan vara extra njutbart.

Fingrar och händer är det allra enklaste att använda, ifall det fungerar för dig utan att du får mer värk. Sexleksaker, som vibratorer, kan medverka till att den fysiska ansträngningen minskar och öka njutningen. 

Knip och avslappning med bäckenbottenmusklerna är ofta bra sätt att ta till hjälp för att öka lustkänslorna i och runt könet och analen. Att omväxlande spänna och slappna av i musklerna i underlivet känns oftast väldigt skönt och kan vara gynnsamt för orgasmen. 

Fantasier och drömmar är för många viktiga delar även av sexlivet och för att öka lusten och upphetsningen. Genom att läsa och prata med andra kan du hitta nya infallsvinklar. Men allra bäst är att du lyssnar till dina egna önskningar och din egen kropps möjligheter.

Relaterade artiklar

Visa fler