Träning vid barnreumatism, JIA

För barn och ungdomar med barnreumatism, juvenil idiopatisk artrit, JIA, rekommenderas 30 minuters intensiv fysisk aktivitet tre gånger, samt muskelträning tre gånger varje vecka.

De flesta barn som får barnreumatism insjuknar mellan noll och fyra års ålder, en tid då mycket av kroppens grovmotoriska utveckling sker. Det är därför viktigt att barnen rör på sig dagligen. Föräldrar kan hjälpa sina små barn att värma upp på morgonen, det minskar morgonstelhet. Försök att locka till rolig rörelse under dagen, ta med barnet på skogsvandringar eller stanna till för lek och klättring i rutschkanor.

Äldre skolbarn ska delta i skolidrotten. Det är viktigt med lång uppvärmning och att det finns alternativ till övningar som är svåra att utföra. I besvärliga sjukdomsperioder är det svårare för barnet att delta i explosiva aktiviteter. En lugn joggningstur passar då bättre än ett 60-meterslopp. 

Vid konditionsträning för tonåringar bör pulsen ligga på 60-80 procent av maximalpulsen (precis som för vuxna). Spinning, joggning och bassängträning är bra träningsformer för att öka hjärtats uthållighet.

Relaterade artiklar

Visa fler