Träning vid fibromyalgi

Fysiskt aktiva personer med fibromyalgi upplever inte bara en förbättring av prestationsförmågan utan de känner sig också mer avspända, har ett gladare humör, mindre smärta och ökat välbefinnande.

De positiva hälsoeffekterna kan ta några månader att uppnå, därför är det viktigt att fortsätta aktiviteten regelbundet. Vid en ny träningsform eller vid ökad intensitet är det många med fibromyalgi som får mer ont 1-3 dagar efter träningspasset. Sådan smärta är inte farlig och den brukar försvinna när kroppen vänjer sig vid de nya förutsättningarna.

Förslag på träningsformer är promenader, konditionsträning, styrke- och uthållighetsträning samt bassängträning. Tidigare avråddes personer med fibromyalgi från styrketräning, men de senaste årens forskning säger annorlunda. Det viktiga är att börja med lågt motstånd, som främst tränar musklernas uthållighet (ungefär 40-60 procent av kroppens maximala kapacitet). Sedan kan motståndet ökas till cirka 80 procent av maximal kapacitet.

För att lära in mer funktionella rörelsemönster kan avspännings- och kroppsmedvetandeträning som qigong, tai chi, yoga och Feldenkrais vara bra.  Stretchövningar som långsamt töjer lederna till sina ytterlägen under 10-15 sekunder är också en viktig del av träningsprogrammet.

---

Under Forskningsdagen-2018, som arrangeras av Reumatikerförbundet och Reumatikerdistriktet i Göteborg gick en av föreläsningarna under rubriken "Styrketräning vid fibromyalgi" Gå in här för att se filmen. 

Relaterade artiklar

Visa fler