Träning vid reumatoid artrit, RA

Alla RA-patienter kan och bör vara fysiskt aktiva. Det viktiga är att hitta en träningsform och nivå som känns bra för sjukdomen. 

Det finns inga studier som säger att måttligt ansträngande träning skulle vara farlig för det stora flertalet. Resultat visar till och med att kvinnor med RA som tränar regelbundet från sjukdomsdebuten under flera år kan bevara samma styrka och kondition som ledfriska kvinnor i samma ålder.

  • Många som tränar i vatten upplever minskad smärta och stelhet. Om bröstsim känns ansträngande för nacke och skuldror kan alternativet vara att simma på rygg i stället.
  • Cykling och stavgång är effektiv träning för ökad kondition. Försök att cykla i så upprätt ställning som möjligt genom att till exempel höja styret. Då undviker du smärta i rygg och nacke.
  • Vid stavgång ska vinkeln i armbågen vara 90 grader, då har stavarna rätt höjd. Det är också viktigt att hålla handlederna stabila för att undvika besvär. Fotgymnastik, dans, gympa, tai chi och qigong är andra bra träningsformer. 

Relaterade artiklar

Visa fler