Träningsbloggen

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej allesamman!
Oj vad länge jag varit borta härifrån! Livet har helt enkelt kommit emellan. Skov, utomlandsresa, besök av familjemedlemmar samt en hel del jobb har tagit all min tid. Trots min frånvaro härifrån har jag inte varit helt frånvarande från träningen, jag har blandat lättare och tuffare pass utifrån hur jag mått. Som jag nämnde är jag inne i ett skov och hur mycket jag orkar göra är väldigt olika. Just nu är jag lite orolig för hur det kommer te sig på fredag men det återstår att se. Hur som helst ser jag fram emot det, jag tror det kommer vara både en rolig och lärorik men tuff upplevelse. Jag har precis kommit hem från en semester, så nu blir det två dagars jobb innan det är dags att packa om väskorna till torsdag då det bär av mot Dalarna. Nu kör vi!!! 

// Julia 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej igen allesamman! Ny dag, nya tag! Hoppas ni mår bra, jag mår äntligen bättre! Jag hade ingen feber idag, men fortfarande lite tät i näsan. Idag jobbade jag till 15, därefter hade jag så ont i nyckelbenet och ryggen efter många lyft att jag la mig i soffan framför "Friends" så fort jag kom innanför dörren. En favorit-serie som jag i princip ser om ständigt. Efter några avsnitt i soffan, en smärtstillande-tablett och en kopp kaffe kände jag mig piggare. Mitt dåliga samvete från tidigare missade träningspass under veckan gjorde att jag ignorerade den täta näsan och skrev ihop ett kortare benpass. Jag blandade högintensiva intervaller med lite tyngre och färre repetitioner. Jag har tidigare inte blandat "träningsform" under samma pass på detta sätt, och just det är ett annat träningstips jag har: variera er! Träningen blir både roligare och mer utmanande, samtidigt som man kan skräddarsy passen exakt efter hur man mår i kroppen just idag. Såhär såg det ut: 

-benböj med hopp, 3 set 20 repetitioner 

-benböj med vikt (jag använde 10kg), 3 set 12 repetitioner 

-jägarställning, 45s 2 repetitioner 

-sidgång med gummiband mellan fötterna (tar på höften/rumpans utsida), 20 s arbete 10 s vila, 8 gånger 

-rumplyft liggande med ett ben, 3 set 10 repetitioner 

-insida lår med gummiband (knyt bandet runt något stabilt, sätt i foten närmast knuten i öglan och dra "framåt"), 20 s arbete 10 s vila, 8 gånger 

-enbensbenböj, 3 set 10 repetitioner/ben 

-breda benböj, 3 set 20 repetitioner 

-utfall snett bakåt, 20 s arbete 10 s vila 8 gånger 

Ha en fortsatt fin kväll! 

// Julia 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej allesamman! Jag är fortfarande förkyld med feber, vilket innebar ytterligare en dag av förlorad träningstid... Någon träning blev det inget av men, jag tog mig ut på en promenad innan lunch, det var skönt att vara ute och få luft men oj vad det märktes att jag har en förkylning i kroppen. Inte bara på den täta näsan, utan också på sättet lederna kändes; mer ömma och mer stela. Vid "vanliga" sjukdomar som förkylning känns sådant ännu mer än vanligt också. Jag är glad att jag tagit det lugnt dessa dagar och inte pressat mig till ett pass bara för att, även fast det är ett segt beslut att ta. Men nog om negativa nyheter nu, hoppas ni alla mår bra och njuter av den svenska sommaren, vad ni än har för er. Detta kommer bli ett kortare inlägg, jag ville egentligen bara snabbt uppdatera om hur jag mår och hur jag tänker angående träningen när kroppen säger ifrån, samt att jag ville tipsa om ingefärsshot. Ingefära har många bra egenskaper, t.ex. minskar träningsvärk, minska mensvärk, välgörande för matsmältningen samt antiinflammatoriska effekter (källa svd.se). Jag har under sommaren fått det som vana att starta dagen med en ingefärsshot, jag upplever att jag väcker kroppen och får en piggare start på dagen samt en rutin att följa. Idag gjorde jag en ny sats, här är mitt recept: 

-1 l vatten

-200 g ingefära

-2 citroner

-honung efter smak

Först hällde jag upp vattnet i den tillbringare jag använder för att förvara drycken i kylskåpet. Jag skalade ingefäran och "juicade" den i råsaftscentrifug. Därefter pressade jag citronerna och silade ner detta med ingefärsjuicen i tillbringaren. Sist men inte minst lite honung. Gott och 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej igen allesamman! Hoppas att den svenska sommaren behandlar er väl. Idag är det exakt en månad kvar tills CV30, och jag börjar verkligen bli nervös... om ni läst mina andra inlägg har ni nog förstått att jag inte mått särskilt bra det senaste, och att träningen därför fått stå undan lite. Igår fick jag feber och när jag idag kom hem ifrån jobbet (dessutom efter övertid) insåg jag ganska snabbt att det bästa för min kropp var att bädda ner mig framför tvn. Att inte hasta mig igenom något pass och bryta ner min kropp utan att istället vila. Men det är  frustrerande att vilja träna så gärna som jag vill nu, men känna hur kroppen inte klarar av det. Jag tycker ju verkligen om att träna, så det har varit jobbigt att inte kunna aktivera mig i den utsträckning jag velat. Detta samtidigt som dagarna kvar till vasan blir färre och färre blir jag nervös och lite stressad. Jag hatar att vara oförberedd inför utmaningar jag ställs inför, så jag hoppas verkligen att måendet snart vänder till det bättre. En sida jag vet att jag kommer plocka fram om en månad oavsett hur väl jag kunnat förbereda mig eller inte är min envishet och viljestyrka, och jag tror och hoppas att bara den kommer ta mig långt. 

Att ha planer men bli osäker på om man kan genomföra dem som man tänkt och hoppats, är en stor del av sjukdomen, och jag är övertygad om att de flesta reumatiker som läser detta känner igen sig. Oftast finns det bara två val; att lyssna på sin kropp och planera om, eller att bita ihop och genomföra sina planer ändå. Den enda som kan veta vad som är bäst för en själv är just en själv, och förmågan att stänga ute andra åsikter är viktig, men har för mig varit ganska svår. 

Som jag skrev i början av inlägget är det idag 30 dagar kvar tills Vasan, och jag har därför tänkt utmana mig själv lite ytterligare. Jag har verkligen tyckt det varit kul och motiverande att skriva om och dela med mig av min resa inför detta, hur jag mår samt olika strategier jag har för min träning och för att tackla min sjukdom. Jag ska därför göra mitt bästa för att skriva ett kortare inlägg varje dag fram till dagen med stort D. Om det är något särskilt ni vill läsa om eller fråga är det bara att höra av sig till dalmanjulia@gmail.com eller kommentera detta inlägg. 

// Julia 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hejhej allesamman! Äntligen mår jag lite bättre, hoppas att ni också mår bra. Inatt sov jag i stugan och när jag vaknade var jag inte pigg, men efter en god frukost och en kopp kaffe utomhus med Vänern ett stenkast bort kände jag mig lite bättre. Jag snörade på mig jogginskorna med ambitionen att gå ut på en powerwalk. Jag har ju som sag inte mått bra det senaste, och tänkte att det är bäst att skynda långsamt. Men någonstans därefter så kickade min envishet igång, och istället för att gå började jag jogga. Jag sprang en halvtimme på grusvägarna i den lilla by där vår sommarstuga ligger, och det kändes fantastiskt. Trots att det värkte i knän och de små lederna i bröstkorgen och mitt största problemområde just nu; nyckelbensleden, så klarade jag av något jag inte kunnat göra på ett bra tag, och det är jag väldigt stolt över. 30 minuters löpning låter kanske futtigt i mångas ögon, men det är viktigt att inse hur obetydligt andras åsikter är. Bara jag kan veta hur jag mått det senaste och bara jag kan veta vad som är ett bra pass beroende på just mina förutsättningar. Och det är viktigt att ta med sig. När jag skriver detta är det kväll och jag har fått feber... Hoppas förkylningen som verkar smyga sig på inte bryter ut, och att jag istället kan fortsätta bygga upp min form och kapacitet igen till den nivå jag känner igen och är bekväm i. Och att jag kan bygga vidare på den sköna känsla jag hade i kroppen efter min löptur i ett vackert sommar-Sverige. Ha en fin vecka!

// Julia 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej allesamman! Hoppas ni mår bra och njuter av sommaren. De senaste veckorna har varit lite sämre veckor för mig då jag känt mig orkeslös och haft ont i kroppen. Vanliga leder som knän, fingrar och fotleder har varit ömma och svullna och nyckelbensleden, som jag tidigare pratat om, blir tyvärr bara sämre. Som tur är har jag telefontid med min läkare i slutet på denna veckan, så hoppas vi kan komma fram till en lösning då. Det är jobbigt att ha ont och vara trött, men ännu jobbigare är det att det begränsar ens kapacitet och vad kroppen klarar av. Hoppas detta vänder snart så att träningen inför CV30 kan återupptas som vanligt igen. 

Jobb har främst dominerat vardagen det senaste, även fast lättare träningspass har genomförts. Exempel på detta är yoga, promenader och tabata-träning. Tabata innebär att man väljer en kondition-eller styrkeövning som man utför i 20 s, vilar 10, och gör 8 repetitioner av detta. Enkelt och jobbigt och man anpassar sig lätt utefter hur man mår just den dagen. Om man vill kan man också korta ner antalet repetitioner, till t.ex. 6 eller 4. Tabata är en träningsform jag använt mig av i många år, och som jag verkligen rekommenderar! 

// Julia 

Julia Dalman Träningsbloggare

Hej allesamman! Hoppas ni mår bra och njuter av det fina vädret. Tyvärr har vädergudarna tajmat in solen med mina jobbdagar, men som tur är har även kvällarna vart fina. Efter gårdagens vila var det dags för ett pass, och tillsammans med mamma gjorde vi cirkelträning utomhus på altanen. Cirkelträning innebär att en tränar efter sekunder med olika övningar och lite vila emellan, följt av lite längre vila, och sedan upprepas varvet med övningar två gånger. Lätt att göra hemma om en inte orkar ta sig ut i spåret eller till gymmet. Därefter gjorde vi yoga i ca 15 min för att varva ner och stretcha lite. Att yoga utomhus var verkligen avslappnande och perfekt efter en dag av jobb och träning. Passet blev lite kortare än tänkt eftersom jag idag fick alla resultat från vårterminen och att jag är godkänd även på termin 4, och att det andra året på universitet är helt avklarat. Detta var såklart tvunget att firas, vilket jag och föräldrarna gjorde med god mat och ett glas cava. Tycker det är viktigt att belöna sig när en gjort något bra eller når ett mål! Oavsett om det är framgång i skola/jobb, att en övervinner den orkeslöshet och smärta som reumatism medför eller målgången i Mora för CV30. // Julia
Julia Dalman Träningsbloggare

Hej igen! Hoppas alla haft en fin sommarhelg. Efter jobb och en helg av studentfirande och hejdåkramar till en kompis som snart åker till Australien blev det igår äntligen dags för första cykelturen. Med mig hade jag pappa som lärde mig tips och trix om växling, broms m.m., det är mycket att hålla reda på men kom in i det efter ett tag. Vi åkte de 1.5 milen till sommarstugan, en vacker men jobbig tur då man avverkar flertalet uppförsbackar på vägen.. Eftersom jag är relativt ny med cyklandet fick jag också väldigt ont i rumpan, trots att jag hade såna cykelbyxor med vaddering. Något som jag istället blev positivt överraskad av var att jag inte fick lika ont i knäna som jag trodde. Det har ju länge varit ett stort problem för mig men det gick okej. CV30 borde därför inte heller bli några problem, iallafall inte för knäna. Självklart beror det på dagsform, som det ju alltid gör när man har en sjukdom som reumatism. Har länge tyckt det varit en jobbig grej att göra planer men sedan behöva ställa in i sista sekund för att man inte mår bra eller orkar. Jag har blivit lite bättre på att träna bort de skuldkänslorna, men kanske är det något man alltid kommer känna, även fast man själv inte kan påverka det. Kommande dagar står jobb på schemat men förhoppningsvis kan jag få någon mer cykeltur och styrkepass innan midsommarhelgen. När det är mycket på schemat och måendet inte är på topp är det viktigt att tänka att någon träning är bättre än ingen alls! // Julia
Julia Dalman Träningsbloggare

Hej igen! Hoppas ni alla haft en bra start på veckan- trots det mindre fantastiska vädret. Igår var en mindre bra dag för mig, på söndagar tar jag båda cellgifter och min spruta med biologiskt läkemedel så ibland blir jag dåsig och illamående dagen efter. Nu har jag precis ökat dosen cellgifter också, så igår var en av de dagarna, tyvärr kombinerat med värk i kroppen. Sedan i höstas har jag haft mycket problem med leden mellan nyckelbenet och bröstbenet och det är den som är jobbigast för mig just nu. En sak min läkare nyligen lärde mig var att RA främst drabbar leder som knän, händer och fötter, medan JIA också kan drabba "konstigare" leder, som t.ex. nyckelbensleden. Eftersom jag varit sjuk sen jag var 2 år gammal har jag på ett sätt blivit van vid värken i nacke och knän som jag haft ont i så länge, men när nya leder blir inflammerade blir smärtan mer påtaglig på ett annat sätt. Trots det mindre bra måendet gjorde jag och mamma yoga på varsin yogamatta på sovrumsgolvet i ungefär en halvtimme. Det tog några pass innan jag fastnade för yoga, men nu tycker jag både att det är kul och att det ger en skön känsla i kroppen. Jag gillar att man blir utmattad i musklerna samtidigt som man blir lugn och klar i huvudet. Ett perfekt pass då man varken känner sig pigg eller mår särskilt bra. Ikväll ska pappa byta tramporna på min cykel, så snart kan vi också ge oss ut på vår första cykeltur (som inte är inomhus på en motionscykel). Är så tacksam för att jag har så hjälpsamma föräldrar både med sjukdomen och allt annat. //Julia
Julia Dalman Träningsbloggare

Hej igen! Hoppas allt är bra med er. De senaste dagarna har jag vaknat upp till kallare väder, regn och moln. För många reumatiker betyder det mer smärta i lederna och jag är tyvärr en av dem. Efter den dagliga dosen av smärtstillande kändes det dock bättre! Vill inte ens tänka på hur man skulle må utan alla mediciner... Även när jag inte mår helt hundra tycker jag för det mesta att det är skönt att få in ett träningspass ändå. När jag läst på lite inför vasan den 11 augusti har jag förstått att det inte bara är bra kondition och starka ben som är viktigt, utan även styrka i överkroppen för att kunna cykla på så bra som möjligt. Därför tränade jag rygg, armar och lite mage med hjälp av gummiband idag när jag kom hem från jobbet. Att träna med gummiband har blivit något av en favorit eftersom det är skonsamt mot lederna och det är enkelt att variera motståndet. När jag tränar använder jag också nästan alltid handledsskydd för att minska belastningen på lederna. Att träna fast man har ont kan ofta vara motigt, men är tyvärr mer regel än undantag för en reumatiker. Att hitta motivationen är därför viktigt, och eftersom jag själv märker hur mycket bättre jag mår av att aktivera kroppen försöker jag alltid få in någon form av träning i vardagen, inom ramen för det som min sjukdom tillåter. Att ha Cykelvasan framför sig med Team Reumatikerförbundet är också en stor källa till motivation, och något som jag verkligen ser fram emot. // Julia
Julia Dalman Träningsbloggare

Mitt namn är Julia Dalman och jag är en av medlemmarna i Team Reumatikerförbundet för Cykelvasan 30 km 2017! Lite kort info om mig: jag är 20 år gammal, kommer från Åmål men bor i Lund där jag pluggar på juristprogrammet. Jag brinner för träning och spelar fotboll, golf och gymmar när jag hinner och min kropp orkar med. Jag blev sjuk när jag var 2.5 år gammal och eftersom knäna var mitt största problem när jag var mindre var cykling något jag inte alltid klarade av.

När jag meddelades att jag var en del av Team Reumatikerförbundet som ska cykla Cykelvasan 30 km 2017 blev jag därför otroligt glad och taggad. Mina förväntningar inför sommarens träning och vasan den 11 augusti är att jag kommer utmana mig själv och förhoppningsvis lyckas cykla de 3 milen och efteråt vara stolt över arbetet jag lagt ner och kilometrarna jag kämpat mig igenom. Jag tycker om att testa på nya saker och 30 km är något jag aldrig gjort förut. Tiden från nu fram till målgången kommer förhoppningsvis vara spännande, jobbig och väldigt rolig! Här på bloggen kommer jag fortsätta publicera om tankar, träning och lite motivation fram tills vasan går av stapeln den 11 augusti.

// Julia. 

Vi som bloggar här...

Elin Löfberg Redaktör

Fysioterapeut. Specialistkompetens inom reumatologi.

Bo Svedberg Träningsbloggare

Jag heter Bosse och ska blogga på min väg framåt Cykelvasan 30. Jag har en hustru och en son på två år och vi bor i Stockholm. Som liten hade jag jia, barnreumatism, och lever nu bl a med följderna av det. 

Julia Dalman Träningsbloggare

Mitt namn är Julia och jag är en av medlemmarna i Team Reumatikerförbundet för Cykelvasan 30 km 2017! Jag är 20 år och, kommer från Åmål men bor i Lund där jag pluggar på juristprogrammet. Jag brinner för träning och spelar fotboll, golf och gymmar när jag hinner och min kropp orkar med.

Elisabet Lindberg Träningsbloggare

Jag gillar att cykla! Men mest blir det pendling på landsväg men har nu tagit steget och våga cykla lite mer "off road". Träningen är en så viktig del för mig, för att jag ska fungera i vardagen. 

Matilda Chocron Träningsbloggare

Jag har haft reumatism JCA/JIA sedan jag var tre år. Jag är 37 år och har två barn på 8 och 4 år. Jag vill vara med i Team Reumatikerförbundet för att jag vill ha en sporre och motivation till att komma igång med träningen på allvar nu efter småbarnsåren.

Sandra Lindmark Träningsbloggare

Frilansar som grafisk formgivare inom reklam och marknadsföring. Älskar design, hundar och skogen. Och min familj så klart. Jag har en stor nyväckt förälskelse - cykling!