Resa till Rhen- och Moseldalen

Även 2019 anordnar Reumatikerdistriktet Gävleborg en resa ut i Europa i samarbete med Mohlins Bussar AB/Härjedalingen. Den här gången går resan till Rhen- och Moseldalen. Resan är på totalt 9 dagar och pågår under tiden 22-30 augusti. Resan är öppen för medlemmar i Reumatikerförbundet samt deras nära och kära, vänner och bekanta. I resan ingår ett stort antal aktiviteter och utflykter samt boende på fyrstjärnigt hotell med halvpension (frukost och middag).

Rhen- & Moseldalen

Rhen (tyska Rhein, franska Rhin, nederländska Rijn) är Västeuropas största flod. Den är c:a 1 230 kilometer lång, vilket gör den till Europas (beroende på definition) nionde eller tolfte längsta flod. Den rinner upp i Alperna och flyter från Bodensjön i Schweiz åt nord och nordväst genom (och på gränsen till) Tyskland, Frankrike och Nederländerna till sitt utlopp i Nordsjön. Utloppet är delat i flera stora flodarmar.

Namnet är troligen keltiskt och bygger på samma indoeuropeiska rot som grekiskans rheo, 'flyta' och latinets rivus, 'bäck', som i sin tur har övertagits i franskans rivière och engelskans river.

Rhen har haft och har fortfarande enorm betydelse för handeln i berörda länder. Rhen har också haft stor strategisk betydelse, vilket många slott och fort längs floden vittnar om. Floden utgjorde till exempel gräns mellan det romerska riket (väster om floden) och germanska stammar (öster om floden) efter slaget vid Teutoburgerskogen. Bland nutida städer och tätorter som ligger vid Rhen kan nämnas (nedströms) Trin, Chur, Basel, Strasbourg, Mannheim, Worms, Mainz, Wiesbaden, Koblenz, Bonn, Köln, Düsseldorf, Nieuwegein och Rotterdam.

Viktiga biflöden till Rhen är Aare, Neckar, Main, Mosel, Ruhr och Lippe.

Rheingau kallas det idylliska avsnittet i Rhendalen med många borgar mellan Bingen/Rüdesheim och Koblenz. Denna del av Rhen besöks av många turister och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vid Koblenz flyter Mosel in från väster. Deutsches Eck ("tyska hörnet") är en udde i Koblenz i västra Tyskland, där floden Mosel rinner ut i floden Rhen. På udden uppfördes 1897 ett minnesmärke till kejsar Vilhelm I:s ära.

Moseldalen är centrum för Tysklands äldsta vinodlingsregion med anor från romarrikets dagar. Floden Mosels längd är 544 km och rinner genom Belgien, Frankrike, Luxemburg och Tyskland.

Under resan kommer vi att ha staden Mainz som vår bas och utgångspunkt för utflykter. Staden ligger intill floden Rhen i närheten av floden Mains utlopp.

Res- och aktivitetsplan

Dag 1 - Torsdagen den 22 augusti

Tidig morgon startar vi från Ljusdal och kör mot Göteborg. Incheckning i insides tvåbäddshytter på Stena Lines färja till Kiel, som avgår kl. 18.45. Middagsbuffé ombord inklusive vin eller öl.

Dag 2 – Fredagen den 23 augusti

Frukost ombord innan ankomst Kiel kl. 09.15. Därefter direkt ut på autobahn mot dagens etappmål Mainz c:a 62 mil. Uppehåll för lunch och flera kortare bensträckare under dagen. På eftermiddagen inkvarterar vi oss på InterCity Hotel Mainz**** med halvpension (frukost och middag). Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3 – Lördagen den 24 augusti

Efter frukost promenad genom gamla stan samt besök i domen och en titt på det berömda stadshuset. Lunch på egen hand. Efter lunch kör vi över Rhen på Theodor Heuss-brücke för ett besök i Wiesbaden och beser bl.a. det berömda ”Kurhaus”. Vi avslutar dagen med ett besök hos Henkell&Söhnlein för att se produktionen av och provsmaka deras berömda sekt, det mousserande vinet Henkell Trocken.

Dag 4 – Söndagen den 25 augusti

Efter frukost avfärd mot pittoreska Rüdesheim. Här tar vi linbanan upp till Niederwalddenkmal och möter vinodlaren Adolf Störzl, som visar oss runt i sina vinodlingar och låter oss prova hans viner. Sopplunch vid en fin utsiktsplats i vinfälten. Åter ner mot byn med minitåg. Resten av dagen ägnas åt att bese den fina byn inkl. berömda Drosselgasse, där man gärna slår sig ner och dricker en ”Rüdesheimer Kaffee” på fina Eiscafé Engel.

Dag 5 - Måndagen den 26 augusti

Utflykt med båt på Rhen från Rüdesheim till St. Goarshaussen. Vi passerar bl.a. den berömda Loreley-klippan på vår väg mot St. Goarshaussen, där vår buss möter och kör oss upp till utsiktspunkten på Loreley. Därefter följer vi Rhens östra strand norrut till Koblenz, där vi stannar några timmar för en rundvandring i staden samt lunch på egen hand och besök vid Deutsches Eck, platsen där Mosel rinner ut i Rhen. Här finns möjlighet för de som önskar att ta linbanan upp till den gamla fästningen Ehrenbreitstein. Sen eftermiddag återvänder vi till Mainz. Återresan går på Rhens västra strand via bl.a. Boppard, Oberwesel och Bingen. Några korta stopp på vägen för att bl.a. se lämningar från romartiden.

Dag 6 – Tisdagen den 27 augusti

Efter frukost reser vi mot Moseldalen och fina ”dubbelstaden” Bernkastel-Kues. Tid för lunch på egen hand. Besök på vingården Dr. Pauly-Bergweiler där vi får provsmaka moselviner. Vi gör också en båttur på Mosel från Bernkastel till Traben Trarbach. Där hämtar vår buss upp oss och vi fortsätter resan genom Moseldalen till fina lilla staden Cochem där vi stannar för att se oss omkring. Därefter åker vi tillbaka till hotellet i Mainz.

Dag 7 – Onsdagen den 28 augusti

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och reser norrut mot Köln, där vi återser ”Vater Rhein”. Här ser vi oss omkring i gamla stan och får möjlighet att både se och besöka den magnifika domen samt provsmaka det lokala ölet ”Kölsch”. Vi äter en 3-rätters middag på Restaurang Brauhaus Em Kölsche Boor, en restaurang med anor 250 år bakåt i tiden. På kvällen checkar vi in på Hotel Mercure Severinshof för övernattning.

Dag 8 – Torsdagen den 29 augusti

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss norrut mot färjeläget i Kiel (c:a 54 mil). Vi passerar bl.a. i närheten av Düsseldorff, Osnabrück och Bremen. Stena Lines färja avgår kl.18.45. Middagsbuffé inkl. öl/vin ombord. Om tiden medger gör vi ett stopp utanför Lübeck för ”EU-shopping”.

Dag 9 – Fredagen den 30 augusti

Frukost ombord innan färjan ankommer Göteborg kl. 09.15. Därefter snabbaste vägen mot våra avstigningsorter.

Resevillkor och priser

Pris: 12.695 SEK per person i delat dubbelrum/dubbelhytt (Priset gäller underförutsättning att vi får minst 55 deltagare)

Enkelrumstillägg: 2.460 SEK per person

Enkelhyttstillägg: 450 SEK per person

I priset ingår:

 • Bussresa enligt program
 • Två övernattningar i tvåbäddshytt på Stena-Lines färja Göteborg-Kiel inkl. frukost och middagsbuffé med öl eller vin
 • Fem hotellövernattningar på Intercity Hotel i Mainz inkl. frukost och middag
 • En hotellövernattning på Hotel Mercure Severinshof i Köln inkl. frukost
 • En 3-rätters middag i Köln på Restaurang Brauhaus Em Kölsche Boor
 • Vinskördearrangemang hos Weingut Adolf Störzl i Rüdesheim inkl. vinprovning (rhenviner) och sopplunch i det fria
 • Besök på Henkell Trocken i Wiesbaden inkl. vinprovning (sekt)
 • Besök på Dr. Pauly-Bergweiler inkl. vinprovning (Moselviner), Bernkastel-Kues
 • Båttur på Rhen Rüdesheim - St. Goarshausen inkl. besök på Lorelei
 • Båttur på Mosel Bernkastel-Kues – Trabentrarbach
 • Besök i Koblenz med Deutsches Eck (platsen där Mosel rinner ut i Rhen)
 • Besök i Kölns gamla stad inkl. Kölnerdomen

Viktigt att veta

 • OBS! Pass eller annan giltig legitimationshandling ska medföras. Kontrollera passets giltighetstid – det ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomstdatum
 • Kontrollera också att du har ett giltigt European Health Insurance Card. Beställ i god tid från Försäkringskassan om du inte har ett aktuellt kort.
 • Anmäl i samband med bokning om du har behov av ett handikappanpassat rum/hytt
 • Eventuella matallergier etc. bör också anmälas i samband med bokning
 • Önskemål om viss placering i bussen ska också anmälas i samband med bokning. Vi tillgodoser sådana önskemål så långt det är möjligt.
 • Rullstol, rullator och gåstavar kan medföras. Det är dock bra om du vid bokning talar om att du medför sådan utrustning.
 • Bagage packas lämpligen i en stor och en liten väska. Den stora kommer att förvaras i bussens bagageutrymme till ankomst Tyskland. I den lilla väskan förvarar du sådant som du behöver i samband med övernattningarna på färjan.
 • Eftersom vi kommer att tillbringa många timmar i bussen rekommenderar vi att du tar med en nackkudde, stödstrumpor och ev. en mindre filt. Korsord, tidningar, böcker och handarbeten får också tiden att gå fortare.
 • Bekräftelse på deltagande i resan inkl. faktura sänds ut från Mohlins Bussar AB/Härjedalingen under april/maj eller så snart resan blivit fullbokad.

Bokning av resan

Du bokar resan genom att kontakta Pia Lennberg på telefon 070-261 09 38 eller mail pia.lennbergpersson@telia.com . Hit vänder du dig också om du har några frågor eller vill ha mer information om resan.

OBS! Antalet platser är begränsat så ”först till kvarn” gäller

Bokningsregler

 • Bokningen är bindande när anmälningsavgiften är betald.
 • Anmälningsavgiften på 500 SEK per person samt ev. avbeställningsskydd ska betalas snarast efter att fakturan erhållits. Slutbetalning görs senast 40 dagar före avresa.
 • Avbeställningsskydd kostar 200 SEK per person och måste beställas samtidigt med bokning av resan och gäller om du måste avbeställa på grund av sjukdom eller olycka som drabbar dig själv eller dina närmaste.
 • Avbeställningsskyddet återbetalas ej. Med undantag för en expeditionsavgift på 200 SEK per person återbetalas hela resans pris vid avbeställning, som styrks med läkarintyg.
 • Avbeställningskostnad om du inte har avbeställningsskydd är 200 SEK vid avbokning tidigare än 30 dagar före avresan.
 • Mellan 30 och 14 dagar före avresan 15% av resans pris.
 • 14 dagar till 24 timmar före avresedagen 50% av resans pris.
 • Närmare än 24 timmar före avresedagen 100% av resans pris.

Relaterade artiklar

Visa fler