Reumatikerdistriktet i Göteborg fyllde 50 År!

På en av höstens vackraste höstdagar Lördag den 5 oktober firade Reumatiker-distriktet i Göteborg 50 år!

Det blev en Jubileumsfest värd att minnas med många glada medlemmar och stämningen var på topp! Vi startade med välkomstdrink och mingel till tonerna av den härliga och medryckande orkestern som Anders Hallberg dagen till ära bjudit in till att medverka. Anders Hallberg och
Mona Eriksson var festens värdpar och lotsade gästerna genom denna trevliga eftermiddag.

Vår ordförande Mona Eriksson berättade om hur föreningen startades upp år 1969 av Egon Hallgren och om utvecklingen under dessa 50 år. Mona riktade ett varmt tack till alla medlemmar, förtroendevalda och personal som är ovärderliga för att en organisation ska fungera.

Gästerna bjöds på välkomstdrink, en alldeles utsökt fiskrätt och kaffe med en väl tilltagen och fin Jubileumsbakelse. Vi sjöng allsång tillsammans med orkestern och lottade ut vinster på inträdesbiljetten, t ex fotvårdsbehandling, besök hos frisören, presentkort på friskvård och restaurangbesök på Dalheimers Hus med flera lottades ut på inträdesbiljetten till glada vinnare.

Reumatikerförbundets Generalsekreterare Stina Nordström berättade om vår riksorganisation Reumatikerförbundet och att den bildades 1945. Visionen är ”Ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta”. Vi fick också en inblick i vad som kommer att hända i vårt förbund framöver och att en av våra viktiga uppgifter är att öka vårt medlemsantal. Stina gav också våra 50 år ett perspektiv genom att nämna några andra särskilda händelser 1969 samma år då vår förening bildades, till exempel månlandningen och att Beatles då gjorde sin sista spelning.

Stina delade ut förtjänsttecken till några av våra förtroendevalda

Guldnål för 18 års ideellt arbete i Reumatikerdistriktet i Göteborg tilldelades:

• Gustav Abrahamsson, revisor
  • Mona Eriksson nu distriktsordförande sedan 2013
  • Rigmor Gustafsson, tidigare ordförande, valberedare med mera.

Även Lars Antonsson, revisor och Anita Hansson, väntjänsten kommer att tilldelas varsin guldnål.

Silvernål för 10 års ideellt arbete tilldelades:

• Liljana Trifunovska, styrelseledamot, ledare för gruppen Kvinna till Kvinna
  • Anders Hallberg styrelse, valberedare med mera.

Kerstin Wester ledare för artrosgruppen och informatör var inte närvarande på festen men kommer också att uppmärksammas med en silvernål.

Många av våra förtroendevalda ovan har hunnit med många olika uppdrag genom åren.

Tal och föredrag

Verksamhetsledare för Reumatologen SU Katarina Almehed och Reumatolog Boja Jovancevic talade om forskningens utveckling samt att reumatikervården blir allt mer artificiell och kommer om 25 år att ha förändrats avsevärt.

Marianne Fagberg, ordförande i Funktionsrätt Göteborg deltog på festen och höll ett trevligt tal. Hon berättade om Funktionsrätt Göteborg och betonade särskilt att relationerna med Reumatikerdistriktet i Göteborg alltid varit goda.

Festen avslutades med underhållning av KG Malm, vissångare, poet och historie-berättare. Vi fick lyssna till sånger bland annat av Evert Taube och Allan Edwall.

Tack till er alla som var med och firade vårt fina 50-års-jubileum och en stor eloge till personalen på Dalheimers Hus för så god mat och extra fin service!

Text: Ansa Tammerland
Foto: Helena Masslegård