Många aktiviteter på internationella reumatikerdagen 12 oktober

Den 12 oktober infaller den internationella reumatikerdagen runt om i världen. I distrikt och föreningar arrangeras aktiviteter som allmänheten bjuds in till för att lära sig mer om de reumatiska sjukdomarna. På vissa platser kommer också reumatologkliniker att ha öppet hus. Personer som tror att de har reumatiska sjukdomar är välkomna att få rådgivning av de som arbetar på kliniken.

Det här händer i olika distrikt:

Dalarna
Öppen mottagning 

Datum: 12 oktober
Tid: 09:45-11:15
Plats: Falu lasarett, Stora entrén (följ markering in till vänster), Falun

Vad kommer att hända? På plats i reumatologkliniken i Falun demonstrerar läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kurator ett axplock från deras verksamhet, svarar på frågor och informerar om de reumatiska sjukdomarna. Fler aktiviteter så som tipspromenad, tips för träning, redskap, och hjälpmedel. Demonstration av ultraljudsundersökning av leder, samt ”Fråga doktorn”. Reumatikerförbundet finns på plats.

Göteborg
Datum: 12 oktober
Tid: 08:00-12:00
Plats: Reumatologmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal

Vad kommer att hända? Reumatikerdistriktet i Göteborg pratar och ger information till besökarna på mottagningen. De bjuder på frukt. Till deras medlemsmöte den 13 oktober planerar de ett möte med läkare och forskare om vilka som kan få vård på reumatologen.

Halland
Föreläsning & Utställning

Datum: 22 oktober
Tid: 11:00-15:00
Plats: Folkets hus, Magasinsgatan 17, Varberg

Vad kommer att hända? Reumatikerdistriktet Halland uppmärksammar reumatikerdagen med att anordna en mässa med föreläsare och utställare med mera, för alla reumatiker, medlemmar och allmänhet. Annika Teleman reumatolog föreläser på temat Reumatologisk behandlingshistoria mellan klockan 11:30 – 12:15. Karina Malm, fysioterapeut och doktorand, och Maria Nylander, sjuksköterska och forskningspartner, föreläser om levnadsvanor och livskvalitet med fokus på reumatoid artrit (RA) klockan 13: 00 – 13:45.

Kalmar
Föreläsning
Datum: 12 oktober
Tid: 18.30
Plats: Valhall, Hultsfred

Vad kommer att hända? Föreläsning öppet möte för alla, medlemmar och allmänhet. Tema: Träning som egenvård. Medverkande är Mats Griph, som är inspiratör och som kommer att berätta om sin diagnos och hur han lever och tränar för att klara dagen.

Jämtland
Öppen mottagning:

Datum: 12 oktober
Tid: 14:00-16:00
Plats: Remonthagen Östersund (Reumakliniken)

Vad kommer att hända? Öppet hus för allmänheten, men rundvandring i lokalerna klockan 14:00 . Sjuksköterskor och fysioterapeuter deltar på aktiviteten. Reumatikerdistriktet Jämtland och reumatikerföreningar deltar med information och informationsmaterial.

Jönköping
Datum: 12 oktober
Tid: hela dagen
Plats: City Gross, Jönköping

Vad kommer att hända? Föreningen kommer att ha ett informationsbord på City Gross i Jönköping.

Sörmland
Datum: 12 oktober
Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Kullbergska Sjukhuset, Hälsotorget, Katrineholm

Vad kommer att hända? Medlemmar från Katrineholms förening och medlemmar från Flens förening samarbetar sedan förra året med artrosdagen då Flen inte har något eget sjukhus. De pratar med personer som passerar, berättar om sina föreningar och delar ut material och värvar medlemmar.

Datum: 14 oktober
Tid: 09.00-13.00
Plats: Mälarsjukhuset Huvudentrén, Eskilstuna

Vad kommer att hända? Föreningen kommer att ha flera medlemmar på plats för att prata med personer som passerar huvudentrén. Vi kommer att berätta om vårt förbund, vårt distrikt och vår förening. Vi delar ut material om reumatiska sjukdomar.

Datum: 12 oktober
Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Nyköpings lasarett Huvudentrén Nyköping

Vad kommer att hända? Föreningen kommer att ha flera medlemmar på plats för att prata med de personer som passerar huvudentrén. De kommer att berätta om vårt förbund, vårt distrikt och sin förenings verksamhet. Dela ut material om reumatiska sjukdomar.

Skåne
Föreläsning

Datum: 12 oktober
Tid: 19:00-20:00
Plats: Centralblockets Aula på Skånes universitetssjukhus, Lund

Vad kommer att hända? Föreläsning om reumatiska diagnoser med reumatolog och överläkare Rabinaryan Dash. Dr Rabinaryan Dash informerar också om sitt och professor Urban Rydholms initiativ att starta upp ett reumacenter i Shakuntala, Indien.

Stockholms län & Stockholm stad
Föreläsning
Datum: 10 oktober
Tid: 17:00 – 19:30
Plats: Josabethsalen, huvudentré, Sabbatsbergs sjukhus, Olivecronas väg 5

Vad kommer att hända? Föreläsning på temat :Vad händer med reumavården i Stockholm? Informationsmöte om landstingets nya Centrum för reumatologi. Kvällen börjar med mingel i de nya lokalerna från 17.00. Där får vi information om träningsappen tRAppen, Reumatikerförbundets kommande app FRISQ samt om patientens egen provhantering. Sedan kommer enhetschefen dr Sofia Ernestam med personal att berätta om centrumet och dess uppdrag: att säkerställa tillgången på reumatologisk specialistvård och även att utveckla och testa nya e-hälsolösningar och arbetssätt i nära samarbete med patienter. I det sistnämnda ingår bland annat landstingets Hälsoplan och patientens egen provhantering. (PEP).

När: måndag 10 oktober kl. 17.00 - 20.00
Mingel i de nya lokalerna kl. 17.00 - 17.45
Informationsmöte kl. 18.00 - 19.30.

Uppsala
Föreläsning

Datum: 12 oktober
Tid: 18.00 – 20.00
Plats: Grönwallsalen, Ing. 70, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Vad kommer att hända? Föreläsning om gikt och ledgångsreumatism (reumatoid Artrit) med reumatolog Eva Baecklund.

Värmland
Öppen mottagning:
Datum: 12 oktober 
Tid: 09:00 – 12:00 
Plats: Reumatologimottagningen Centralsjukhuset, Karlstad

Vad kommer att hända? Reumatologkliniken har öppen mottagning för att få träffa reumatolog om du är en person över 18 år med reumatiska besvär utan tidigare diagnos. Reumateamet har samtidigt öppet hus på mottagningen och besvarar frågor samt informerar om sitt arbete med patienter som har en reumatisk diagnos. Erfarna patienter från Reumatikerdistriktet Värmland finns på plats för att samtala och dela ut information från Reumatikerförbundet. Medlemmar i Reumatikerföreningen Karlstad står med informationsbord på Centralsjukhuset under dagen.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler