Nanna Svartz stipendium till Pierre Geborek - Först i världen att rapportera om biologiska läkemedel

Pierre Geborek vid Skånes universitetssjukhus, Lund får ta emot 2013 års stipendium till Nanna Svartz minne. Han får utmärkelsen för sin forskning kring uppföljning av biologiska läkemedel. Stipendiet på 50 000 kronor delas ut av Reumatikerförbundet och Pfizer AB. Media inbjudes att deltaga.

Den 12 oktober tilldelas Pierre Geborek vid Skånes universitetssjukhus, Lund 2013 års stipendium till Nanna Svartz minne. Han får stipendiet främst för att ha utvecklat en avancerad databas för uppföljning av de nya biologiska läkemedlen, SSATG-registret. Han är först i världen att rapportera om TNF-hämmarnas effektivitet i den kliniska vardagen.

Ur det register som Geborek utvecklat går det att plocka fram en bred analys av medicinernas påverkan. TNF-blockerarna har revolutionerat reumatikervården genom att på olika sätt blockera den inflammatoriska signalsubstansen TNF. Statistiken visar att sju av tio patienter blir hjälpta och att deras liv blivit mycket bättre, smärtan och stelheten har minskat, av de biologiska läkemedlen.

Men såväl läkare som beslutsfattare behöver kunna utvärdera de nya biologiska läkemedlen, särskilt eftersom det är dyra preparat. Därför är det viktigt att kunna se om de verkligen gör nytta. 

– Vi vet ju av egen erfarenhet att medicinerna gör mycket stor nytta. Men det är oerhört betydelsefullt att det finns ett tillförlitligt system för utvärdering och uppföljning av de biologiska läkemedlen. Och Pierre Geborek har gjort en mycket viktig insats på det området, säger Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet.

Pierre Geborek har även arbetat med att handleda flera doktorander till disputation och ytterligare fler är på väg. Han har också initierat forskning som rör vaccinering mot influensa och lunginflammation vid artritsjukdomar.

– Det är roligt att min forskning uppmärksammas och jag känner mig naturligtvis mycket hedrad. Men viktigast av allt är ändå att patienterna har så stor nytta av läkemedlen och att biverkningarna faktiskt är färre än vi trodde, säger Pierre Geborek som behållit patientkontakten genom att vara aktiv i den kliniska vården.

Pierre Geborek tar emot priset på lördag den 12 oktober klockan 14.30 - OBS tiden,  i samband med en forskningsdag om reumatiska sjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Nanna Svartz-auditoriet. Direktlänk till program över dagen

Efter det att Pierre Geborek har fått priset och hållit en föreläsning finns det intervjumöjligheter för media. Klockan 15.10 utanför auditoriet. Föreläsningarna från forskningsdagen kommer snarast att läggas ut på hemsidan www.reumatikerforbundet.org

Mer information Yvonne Enman, Reumatikerförbundet 070-24 69 112. 

Utmärkelse till Nanna Svartz minneSedan 1999 delar Reumatikerförbundet och Pfizer AB årligen ut ett stipendium för framstående reumatologisk forskning. Priset är instiftat för att hedra Sveriges första kvinnliga professor i medicin, Nanna Svartz, som utvecklade ett av världens första anti-inflammatoriska läkemedel mot reumatism.

Stipendiet har tidigare gått till:

1999 Kerstin Eberhardt, Lund 
2000 Björn Svensson, Helsingborg 
2001 Ola Nived och Gunnar Sturfelt, Lund 
2002 Ingrid Lundberg, Stockholm 
2003 Ingiäld Hafström, Stockholm 
2004 Christina H. Stenström, Stockholm 
2005 Solbritt Rantapää Dahlqvist, Umeå 
2006 Thomas Skogh, Linköping 
2007 Eva Kosek, Stockholm 
2008 Tore Saxne, Lund 
2009 Hans Carlsten, Göteborg
2010 Lennart Jacobsson, Malmö
2011 Charlotte Ekdahl, Lund

2012 Solveig Wållberg-Jonsson 

 

publicerad 

2013-10-11 13:00 CEST

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler