Öppet brev till Apoteket ABs VD

Vi funderar på hur statliga Apoteket egentligen ser på sitt uppdrag? Apoteket AB gödslar med roliga aktiviteter och kunderbjudanden, men hur går det med att leverera receptförskrivna läkemedel? Det vill Reumatikerförbundet veta och skriver därför ett Öppet brev till Apoteket ABs VD Ann Carlsson.

 

Öppet brev till Apoteket ABs VD Ann Carlsson 

Om man är kund hos er får man mail med roliga erbjudanden om att få uppvaktning på sin födelsedag – en kör vid namn Pillerdrillarna kan komma och sjunga! Och om du är medlem i kundklubben kan du också uppvakta någon med ett roligt drill-o-gram.

Det låter väl trevligt och bra på alla sätt. Det skulle vi också tycka om det var så att Apoteket AB också skötte sitt uppdrag med att leverera receptförskrivna läkemedel helst direkt men i vissa fall inom inom 24 timmar.  Eller är det så att man kan få dem hemlevererade med ett drill-o-gram?

Våra medlemmar får tvärtom varje dag vänta mer än 24 timmar eller i ”bästa” fall gå till ett annat apotek för att få sina nödvändiga läkemedel. För reumatiker är läkemedlen en del av behandlingen och därför extra viktiga att få tag på när man behöver dem.

Vi vet att allting inte är Apoteket AB:s  fel, utan till viss del beror det på att läkemedelsbolagens lager och leveranssystem inte är synkroniserade med Apotekens, vilket de borde vara. Det finns också en rad undantag från 24 timmarsregeln, som inte heller de är Apoteket AB:s  fel, exempelvis om läkemedlet inte går att få tag på hos leverantören. Och läkemedel som inte efterfrågas så ofta lagerhålls inte. Våra läkemedel är ofta dyra men efterfrågade och lagerhålls inte av den orsaken. Detta drabbar patienten som behöver sitt läkemedel.

Vi anser att Apoteket AB borde lägga ner lite mer energi på att hitta modeller för att förskrivna läkemedel tillhandahålls på ett bättre sätt än idag,  istället för att lägga energi och resurser på roliga aktiviteter för sina kundklubbsmedlemmar.

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson säger att:

-  Nu är det dags att alla verkligen förstår att läkemedel är EN del av all hälso- och sjukvård och då måste vi också få tillgång till våra förskrivna läkemedel.

Nu är det är bara att börja att leverera Apoteket AB!

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler