Pressinbjudan Blekinge

Reumatikerfonden uppmärksammar Blekingeforskaren Maria Söderlin som har fått 150 000 kronor från fonden för forskning kring tandhälsa och ledgångsreumatism. Media inbjudes att vara med när hon får ett fint diplom och en tårta i morgon torsdag på Reumatologmottagningen vid Blekingesjukhuset.

 

Årets forskningsanslag från Reumatikerfonden är på väg till forskarna. Under våren besöker Reumatikerförbundet några reumatologkliniker och forskningscentra. Och i morgon torsdag den 15 maj besöker vi reumatologmottagningen vid Blekingesjukhuset i Karlskrona kl 14:00-15:00 och media inbjudes att vara med vid besöket. Mottagningen ligger i byggnad 26 på plan 6.

I år uppmärksammas  bland annat  problem i käklederna. Men även forskning om tandhälsan och sambanden hos vuxna med ledgångsreumatism. Därför har docent Maria Söderlin som är reumatoloig vid Blekinmgesjukhuset fått 150 000 kronor från Reumatikerfonden. Fakta om hennes forskning hittar du nedan. 

Till besöken inbjuds personer som regelbundet stöder Reumatikerfonden med gåvor. Att givarna får möjlighet att lyssna till forskare och att själva ställa frågor till dem som får ta del av deras gåvor är en fantastisk upplevelse för alla inblandade.

Målet med besöken är att uppmärksamma den svenska framstående reumatologiska forskningen och att sprida kunskap om Reumatikerfonden. Forskarna får också ett fint diplom som kommer att påminna dem om att deras arbete är viktigt för alla som lever med en reumatisk sjukdom.

Lokal kontaktperson: Ingalill Johansson ordförande Reumatikerdistriktet i Blekinge mobil  0732-19 88 48

Om Maria Södertlind Blekingesjukhuset som fått 150 000 kronor från Reumatikerfonden 

Hon fick 150 000 kr för en studie där hon ska jämföra tandhälsan hos patienter med reumatoid artrit i Karlskrona hos RA-patienter över 61 år med tandhälsan hos individer från normalbefolkningen i samma ålder.

Det är väl känt att de bakomliggande mekanismer som gör att personer får RA liknar de som gör att man får tandlossning (parodontit). Studier har visat på olika resultat av behandlingseffekten av anti-TNF-behandling av parodontit.

Maria Söderlin räknar med att studera totalt 299 RA-patienter och matcha dem med en-två personer ur befolkningen. Hon kommer också att erbjuda patienter som nyligen fått sin diagnos och är över 61 år att före sin första anti-TNF-behandling få en tandundersökning och sedan att upprepa den efter tre månaders behandling.

Maria Söderlin hoppas med sin studie att finna svar bland annat på

  • om det finns en koppling mellan tandhälsa och hjärt-och kärlsjuklighet hos äldre personer med RA.
  • om det finns skillnader i tandhälsan mellan normalbefolkningen och personer med RA.
  • om det finns skillnader i tandhälsan mellan patienter som behandlas med anti-TNF-behandling och dem som behandlas med andra antireumatiska behandlingar.
  • hur påverkas munhälsan hos dem so börjar med sin anti-TNF-behandling.

Studie kommer sannolikt att visa att äldre RA-patienter har mycket stora problem med munhälsan, som kan påverka både allmäntillståndet och sjukdomsaktiviteten negativt, samt  kommer att visa att RA-patienternas tandhälsa måste vara ett prioriterat område. RA står för ledgångsreumatism.

Fakta om RA

Reumatoid artrit kallas också ledgångsreumatism. Inflammation orsakar framför allt värk och stelhet i leder men kan även drabba andra organ. Sjukdomen behandlas med rörelseträning samt antiinflammatoriska, antireumatiska och biologiska läkemedel och kortison.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler