Reumatikerförbundet gratulerar Eva Kosek

Reumatikerförbundet gratulerar docent Eva Kosek till Salus Ansvars pris på en miljon kronor för hennes forskning om smärta och fibromyalgi och grundläggande mekanismer bakom smärtan.

Eva Kosek delar priset med Eija Kalso som är en finsk forskare.

Enligt motiveringen till priset har de båda kommit med ”banbrytande forskning om akut och kronisk smärta. Deras forskning har, och kommer fortsatt få, stor betydelse för smärtbehandlingen av stora patientgrupper i vårt samhälle.”

Priset är på 1 miljon kronor och delas ut den 5 december, i samband med Läkaresällskapets riksstämma i Stockholm.

—  Det är oerhört glädjande att Eva Kosek har fått det här fina priset. Det är viktigt att smärtforskningen prioriteras eftersom långvarig smärta tyvärr är en del av vardagen för många av våra medlemmar, kommenterar Anne Carlsson.

Eva Kosek har i sin forskning bland annat visat hur smärta utvecklas hos patienter med fibromyalgi och vad som gör smärtan bestående. 

—  De flesta personer med reumatisk sjukdom har problem med smärta därför är forskning inom området viktigt, avslutar Anne Carlsson.

Reumatikerförbundet med hjälp av Reumatikerfonden har satsat 9,5 miljoner kronor under de senaste fem åren på smärtforskning där docent Eva Kosek tillsammans med professor Stefan Bergman på Spenshult är forskningsledare.

Publicerat 

 

2013-10-25 11:14 CEST

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler