Så uppmärksammas Internationella reumatikerdagen 12 oktober 2017

På internationella reumatikerdagen arrangerar reumatikerdistrikt och reumatikerföreningar aktiviteter på temat "Du -ta kontakt Nu!" Reumatikerförbundet uppmanar personer som känner stelhet och värk att tidigt uppsöka vården. Aktiviteterna är öppna för allmänheten och de flesta äger rum på Internationella reumatikerdagen 12 oktober. Det här händer i olika distrikt:

Dalarna

Öppet hus
Datum: 12 oktober
Tid: Hela dagen
Plats: Falu lasarett, Stora entrén (följ markering in till vänster), Falun

Vad kommer att hända? På plats i reumatologkliniken i Falun träffar läkarna enbart nybesökspatienter och på så vis ger de patienter som behöver ett snabbt omhändertagande. Reumatikerdistriktet Dalarna kommer att vara närvarande på kliniken.

Göteborg

Öppen mottagning
Datum: 12 oktober
Tid: 08:00-11:30
Plats: Reumatologmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal

Vad kommer att hända? Öppna mottagningen vänder sig till personer med en eller flera svullna leder under de senaste 12 månaderna och som inte har någon diagnos eller sökt vård för besvären. Reumatikerdistriktet i Göteborg pratar och ger information till besökarna på mottagningen.

Föreläsning

Datum: 12 oktober
Tid: 18:00
Plats: Hultbergssalen, Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg

Vad kommer att hända? Föreläsning om reumatoid artrit av specialistläkare Björn Ebel. Alla som är intresserade av frågan välkomnas.

Gävleborg

Föreläsning
Datum: 12 oktober
Tid: 18:00-21:00
Plats: Hudiksvall

Vad kommer att hända ? Föreläsning för allmänheten och medlemmar. Reumatologen Sven Tegmark och rehabteamet är inbjudna för att informera och föreläsa. Osteoporossjuksköterska kommer att informera om osteoporos.

Jämtland

Öppen mottagning: Datum: 12 oktober Tid:13:00-15:00
Plats: Remonthagen Östersund (Reumakliniken)

Vad kommer att hända? Öppet hus för allmänheten, med rundvandringar i lokalerna klockan 13:15 och 14:15 . Sjuksköterskor och fysioterapeuter deltar på aktiviteten. Reumatikerdistriktet Jämtland och reumatikerföreningar deltar med information och informationsmaterial.

Kalmar

Föreläsning
Datum: 12 oktober
Tid: 18.30
Plats: Västervik

Vad kommer att hända? Öppet möte och öppen föreläsning om artros. Medverkar gör en ortoped från Västerviks sjukhus.

Föreläsning
Datum: 26 oktober
Tid: 18:00
Plats: Stenbergshemmet, Kalmar.

Vad kommer att hända? Öppen föreläsning för allmänheten om smärta och fibromyalgi. Medverkar gör reumatolog Lars Cöster.

Kronoberg

Torgaktivitet
Datum: 11 oktober
Tid: 9:00-15:00
Plats: Framför residenset på Stortorget, Växjö

Vad kommer att hända? Kronobergs reumatikerdistrikt uppmanar personer som har frågor om reumatiska sjukdomar att besöka Stortorget den 11 oktober. Passa också på att fråga reumatikerdistriktet Kronoberg frågor om vad de gör och deras aktiviteter.

Stockholms län & Stockholm stad

Öppen mottagning
Datum: 12 oktober
Tid: 09:00-12:00
Plats: Karolinska sjukhuset, Huddinge.

Vad kommer att hända? Öppen mottagning för allmänheten. Tema ”ont i lederna” –möjlighet att träffa läkare, genomföra en screening samt samtala med arbetsterapeut och fysioterapeut.

Föreläsning
Datum: 15 oktober
Tid: 13:00-15:30
Plats: Josabethsalen, Olivecronasväg 5 entréplan, Sabbatsbergs sjukhus.

Vad kommer att hända? På det internationella temat för reumatikerdagen ”Du, ta kontakt nu” arrangeras flera föreläsningar om vikten av snabb diagnos och snabbt insatta behandlingar är viktiga vid reumatisk sjukdom. Forskardagen är öppen för allmänhet.

Sörmland

Öppet hus Datum: 12 oktober
Tid: 10.00 - 16.00
Plats: Nyköpings lasarett

Vad kommer att ske? Reumatikerdistriktets representanter kommer att finnas i foajén. Där kan du mäta handstyrka samt få paraffinbad.

Öppet hus
Datum: 13 oktober
Tid: 10.00-12.00
Plats: Mälarsjukhuset Eskilstuna

Vad kommer att ske? Reumatikerdistriktet kommer att ha ett informationsbord i foajén. De samarbetar med reumatologläkare, sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Öppet hus
Datum: 12 oktober
Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Kullbergska Sjukhuset, Hälsotorget, Katrineholm

Vad kommer att ske? Reumatikerdistriktet kommer att informera om reumatiska sjukdomar i samarbete med fysioterapeut.

Öppet hus
Datum: 12 oktober
Tid: 10.00 - 14.00
Plats: Pensionärernas Hus Strängnäs

Vad kommer att ske? Öppet hus där allmänheten bjuds in till samtal om reumatiska sjukdomar. Paraffinbad ingår.

Uppsala

Föreläsning
Datum: 12 oktober
Tid: 18.00 – 20.30
Plats: Tovensalen, Missionskyrkan, S:t Olofsgatan 40, Uppsala

Vad kommer att hända? Professor Karl E. Arfors föreläser för allmänheten om kost, inflammation och hälsa. Sedan kommer tandhygienisten Monica Edling att föreläsa om munhälsa. Anita Elb Jorde inledningstalar om Reumatikerförbundet, om nyttan av medlemskap m.m.

Torgaktivitet
Datum: 12 oktober
Tid: 10.00-15.00
Plats: Ingång 70 vid torget utanför apoteket, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Vad kommer att hända? Reumatikerdistriktet Uppsala län kommer att ha ett bord med broschyrer som bemannas av patienter med reumatisk sjukdom. De kommer att svara på frågor om hur det är att leva med en reumatisk sjukdom.

Värmland

Öppen mottagning:
Datum: 12 oktober
Tid: 09.00-11.30
Plats: Reumatologimottagningen Centralsjukhuset, Karlstad

Vad kommer att hända? Öppen mottagning där alla som är över 18 år och bor i Värmland, och som under minst 6 månader har en eller flera svullna leder och inte vet orsak och inte har träffat en reumatolog kan komma. Fysioterapeuter deltar och visar hjälpmedel. Erfarna patienter från Reumatikerdistriktet Värmland finns på plats för att samtala och dela ut information från Reumatikerförbundet.

Öppet hus:
Datum: 12 oktober
Tid: hela dagen
Plats: Centralsjukhuset, Torsby sjukhus, Arvika sjukhus, Karlstad city

Vad kommer att hända? Medlemmar i Reumatikerföreningen Karlstad och Kil, och distriktet står med informationsbord på Centralsjukhuset under dagen. Reumatikerföreningen Torsby och distriktet kommer att ha ett informationsbord på Torsby sjukhus. Reumatikerföreningen Arvika och distriktet kommer att ha ett informationsbord på Arvika sjukhus. En föreläsning i Arvika arrangeras och kommer att handla om generell smärta. Reumatikerföreningen Karlstad och distriktet kommer att ha ett informationsbord i mitt i city, Karlstad.

Västerbotten

Föreläsning
Datum: 14 oktober
Tid: 13.00-16.00
Plats: Folkets hus, Umeå

Vad kommer att hända? Forskningens dag äger rum. Det är en öppen föreläsning för allmänheten där forskare presenterar sina forskningsområden och forskningsrön.

Västra Götland

Föreläsningar
Datum: 12 oktober
Tid: 11.00-13:30
Plats: Biblioteket i Kinna.

Vad kommer att hända? 11.00-11.45 "Bra liv med ledbesvär", Stanley Sundvall, informatör. Tid: 13.00-13.30 "Träning som kan göra skillnad" Malin Petersson, fysioterapeut.Föreläsningarna arrangeras av Reumatikerföreningen i Marks kommun.

Östergötland

Föreläsningar Datum: 7 oktober
Tid: 09:30-15:30
Plats: Vagnhallen, Fontänen i Linköping

Vad kommer att hända? Föreläsningsdag på temat ”Kronisk smärta hos patienter med reumatiska sjukdomar ett onödigt lidande? Möjligheter att förhindra det!” En dag fylld av intressanta punkter.

För mer information kontakta gärna:
Nina Unesi, pressekreterare Reumatikerförbundet, 070-190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org

Om kampanjen Du, ta kontakt Nu!
”Du, ta kontakt Nu” är temat för Reumatikerförbundets kampanj på Internationella reumatikerdagen. Kampanjens internationella namn "Don’t Delay, Connect Today", initierad av EULAR, European League Against Rheumatism, syftar till att lyfta behovet av tidig diagnostisering av reumatiska och muskuloskeletala sjukdomar, och snabb tillgång till evidensbaserad behandling som kan förhindra ytterligare skador och lidande för individen och samhället.

Om Internationella reumatikerdagen 12 oktober Internationella Reumatikerdagen, World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI, och uppmärksammas varje år den 12 oktober runt om i hela världen. Mer information om de aktiviteter som Reumatikerförbundet, dess föreningar och distrikt genomför finns på Reumatikerförbundets hemsidawww.reumatikerforbundet.org .

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler