Stort engagemang på Internationella reumatikerdagen 12 oktober

Runt om i världen uppmärksammas Internationella reumatikerdagen på torsdagen den 12 oktober. På många platser sker lokala aktiviteter i form av föreläsningar öppna för allmänheten. De arrangeras av Reumatikerförbundets lokala distrikt eller föreningar. På vissa platser i landet kommer också reumatologimottagningarna att vara öppna, så kallade ”drop-in mottagningar ”.

- Ett ypperligt tillfälle att öka kunskapen om de reumatiska sjukdomarna. Vi vet också att det finns många människor som av olika skäl har problem med rörelseapparaten och som inte har fått en diagnos eller kommit i kontakt med en reumatolog, säger Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet.


Nedan följer en lista på de aktivit eter so m genomförs den 12 oktober i svenska kommuner och län. En utförlig lista med datum och tider finns också på Reumatikerförbundets hemsida . 


Öppna mottagningar: 
Stockholm
Måndagen den 12 oktober 9-12, Undersökning av reumatologspecialister på Reumatologiska mottagningen Huddinge samt Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

Södermanland
Måndagen den 12 oktober, information tillsammans med reumatologer på respektive ort Eskilstuna, Nyköping samt Katrineholm.

Skåne 
Måndagen den 12 oktober 08:30-10:30, Lund. Öppet hus på Reumatologen i Lund.  Här möter du läkare och arbetsterapeuter som undersöker dina händer och ger råd i vardagen. Upprepande kortare föreläsning om värk i händer hålls under dagen. Plats: Kioskgatan 3.

Värmland 
Måndagen den 12 oktober 9-12, Reumatologimottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Västmanland 
Fredagen den 9 oktober 8-12. Öppet hus. Plats: Reumatologmottagningen, Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 1. Klinikens personal och representanter från Reumatikerdistriktet finns på plats för att informera om verksamheten och reumatiska sjukdomar.

Dalarna 
Måndagen den 12 oktober kl 8:00-9:00, Reumatologkliniken Falu lasarett. Har du svullna leder och vet inte orsaken, anmälan på plats. Viss begränsning av antal besökare. 

Jämtland 
Måndagen den 12 oktober kl 14-16, Remonthagen, Östersund visar träningshallen och bassängen kl.15:00, rundvandring övriga lokaler kl.15:30, Lär dig vad egenremiss innebär och ta del av informationsmaterial från Reumatikerförbundet och Reumatologkliniken.

Göteborg 
Måndagen den 12 oktober kl 8-12, Sahlgrenska, för personer mellan 18-40 år med oklara ryggbesvär.

Föreläsningar 
Stockholm
Söndagen den 11 oktober forskardag 12-16, Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41. Tema: Rörelse, trötthet, kost och smärta.

Uppsala 
Måndagen den 12 oktober kl 17:30-20:30. Föreläsning om Artros av sjukgymnast och dietist.

Kalmar 
Måndagen den 12 oktober kl 18.30, Föreläsning i Blomstermåla Folkets Hus. Ortoped Överläkare Anders Linge föreläser om artros.

Gotland 
Måndagen den 12 oktober kl 17-20, pröva på paraffinbad med handgymnastik, arbetsterapeut. Plats: Korpens Cafeteria.

Halland 
Torsdagen den 15 oktober kl 18.30, Kungsbacka. Föreläsare Mats Dehlin - Artros- slit, smärta och stavgång. Biografen Facklan, Kungsbacka.

Skaraborg   
Torsdagen den 22 oktober 18.30-20:00, Skövde. Föreläsning om ryggar och artros. 

Värmland 
Måndagen den 12 oktober kl 18.00, Karlstad. Föreläsning om artros med föreläsare ortoped och läkare Ola Rolfson. Lokal är Sundsta gymnasiets aula, Karlstad.

Örebro 
Torsdagen den 8 oktober, föreläsare stressdoktor Tomas Danielsson, enbart för medlemmar. Plats: Bohmanssonsalen , B-huset, USÖ

Gävleborg 
Måndagen den 12 oktober kl 17-21, Hudiksvall. Föreläsning och information om patientlagen, apoteket samt rehabiliteringen Gävleborg. Plats: Stadshotellet i Hudiksvall.

Västerbotten 
Lördagen den 10 oktober kl 13.00, Umeå. Föreläsning om smärta/artros.

Göteborg 
Måndagen den 12 oktober kl 16.30, föreläsning om myosit. Stora aulan, SU/Sahlgrenska i Göteborg, ingång vid sjukhusets huvudentré.

Norrbotten 
Måndag den 12 oktober, Kyrkcenter, Nygatan 23, Piteå. Professor Olle Svensson från Umeå Universitetssjukhus föreläser om artros.

Kontakt:
För mer information, kontakta Nina Unesi, pressekreterare Reumatikerförbundet, 070 190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet, 070 522 25 65, anne.carlsson@reumatikerforbundet.org

Om Internationella reumatikerdagen :   Internationella Reumatikerdagen, World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI, och firas varje år den 12 oktober runt om i hela världen. Den internationella kampanjsidan kan nås via http://www.worldarthritisday.org - alla aktiviteter Reumatikerförbundet genomför ensam eller tillsammans med samarbetspartners hittas på vår webbsida reumatikerforbundet.org. 

Om Reumatikerförbundet: Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta. Reumatikerförbundet är Sveriges största patientorganisation med cirka 50 000 medlemmar. Vi företräder Sveriges närmare två miljoner personer som har en reumatisk sjukdom, fibromyalgi eller artros. Sedan 1952 har vi arbetat med att informera och sprida kunskap om reumatisk sjukdom och övriga sjukdomar i rörelseorganen, och med att påverka beslutsfattare på alla nivåer.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler