Ta det säkra före det osäkra, vänta med switch

Stockholm läns landsting sällar sig nu till de landsting som rekommenderar så kallad ”switch” av infliximab.

Det var Expertrådet i Stockholms läns landsting som förra veckan lanserade nya rekommendationer för kloka listan. Nytt för i år är att man förespråkar switch, alltså att patienter som är under pågående behandling får ett biosimilar istället för originalpreparatet.

– Reumatikerförbundet är visserligen positiva till biosimilarer men ifrågasätter byte så kallat switch mitt under pågående behandling, säger Beryl Svanberg, tillförordnad ordförande på Reumatikerförbundet.

Oroliga patienter 

Reumatikerförbundet ser utvecklingen med fler behandlingsalternativ som väldigt positivt. Att det nu kommer nya biologiska läkemedel, biosimilarer, som ger lika goda behandlingsresultat och som dessutom är billigare så är det givetvis bra.

– Vi får nu samtal från oroliga medlemmar att de inte känner sig trygga med detta rekommenderade byte. Vi vet att det pågår en studie i Norge som tittar just på hur switch faller ut för patienterna. Tills den är klar kan vi inte se att det finns skäl att gå ut med denna rekommendation, säger Beryl Svanberg.

För mer information, kontakta Nina Unesi, pressekreterare Reumatikerförbundet, 070 190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org

Reumatikerförbundet är Sveriges största patientorganisation med cirka 50 000 medlemmar. Vi företräder Sveriges närmare två miljoner personer som har en reumatisk sjukdom, fibromyalgi eller artros. Sedan 1945 har vi arbetat med att informera och sprida kunskap om reumatisk sjukdom och övriga sjukdomar i rörelseorganen, och med att påverka beslutsfattare på alla nivåer. Genom Reumatikerfonden stödjer vi forskning för att hitta lösningen på reumatismens gåta. De senaste fem åren har vi delat ut över 100 miljoner kronor till forskning.

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler