Tema generaliserad smärta på Internationella fibromyalgidagen

I dag uppmärksammas Internationella fibromyalgidagen genom ett samarbete mellan Fibromyalgiförbundet och Reumatikerförbundet. Tillsammans arrangerar vi en föreläsning om fibromyalgi med professor Stefan Bergman, forskare på FoU Spenshult.  

- Internationella fibromyalgidagen är jätteviktig, säger Marie-Louise Olsson , ordförande Fibromyalgiförbundet. Fibromyalgi är en osynlig sjukdom därför behöver vi synas och även berätta om att man kan leva ett ”bra” liv med fibromyalgi eller kronisk smärta. Det är viktigt att lära sig ta vara på det friska.

-  Det handlar om att alla med generaliserad smärta eller fibromyalgi ska få en bättre livskvalitet och då behövs det effektivare behandlingsmetoder, säger Anne Carlsson ordförande Reumatikerförbundet.

Chatta med professor Stefan Bergman efter föreläsningen 
Efter föreläsningen kommer allmänheten att kunna chatta med Stefan Bergman på Fibromyalgiförbundets hemsida. En videoupptagning av föreläsningen kommer att läggas ut på webben ca 1,5 timma efter avslutad föreläsning.

Tid och plats: tisdag 12 maj, kl 18:00, Immanuelskyrkan, Strandgatan 20, Halmstad.

För mer information kontakta: Nina Unesi, pressekreterare telefon 070-190 35 60, nina.unesi@reumatikerforbundet.org

Om Internationella Fibromyalgidagen Florence Nightingale hade under sitt liv svår värk som påminde om fibromyalgi. I USA har man utsett hennes födelsedag, 12 maj, till Internationella Fibromyalgidagen. Det hela började den 12 maj 1998, då den amerikanska organisationen Fibromyalgia Network initierade en nationell kampanj i USA för att öka allmänhetens kunskap om och förståelse av fibromyalgi samt kroniskt trötthetssyndrom. Sedan dess uppmärksammas denna dag varje år genom olika aktiviteter världen över.

Om Reumatikerförbundet Reumatikerförbundet är Sveriges största patientorganisation med cirka 50 000 medlemmar. Vi företräder Sveriges närmare två miljoner personer som har en reumatisk sjukdom, fibromyalgi eller artros. Sedan 1952 har vi arbetat med att informera och sprida kunskap om reumatisk sjukdom och övriga sjukdomar i rörelseorganen, och med att påverka beslutsfattare på alla nivåer. Vi stödjer forskning för att hitta lösningen på reumatismens gåta. De senaste tio åren har vi delat ut över 140 miljoner kronor till forskning och vi satsar speciella forskningsresurser på generaliserad smärta/fibromyalgi.

Om Fibromyalgiförbundet                                                                                                                     År 1998 bildades Fibromyalgiförbundet i syfte att öka förståelsen för fibromyalgi och därmed hjälpa och stödja andra som drabbats av sjukdomen. Fibromyalgiförbundet har ett 40-tal lokala medlemsföreningar runt om i landet och sammanlagt ca 4 300 medlemmar. Fibromyalgiförbundet jobbar enbart med diagnosen fibromyalgi. Vi stöder också forskningen för att hitta nyckeln till gåtan om fibromyalgi.   

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler