Informera allmänheten om priserna på läkemedel

Anne Carlsson skriver på dialogochdebatt.se om att det är dax att informera allmänheten om vilka regler och vilka priser som gäller för läkemedel utanför läkemedelsförmånen. Och hon undrar - varför är detta så hemligt?

Några år har gått sedan den omreglerade apoteksmarknaden infördes. En reform som skulle underlätta för oss patienter och andra att lättare få tillgång till läkemedel.

Det tillkom många fler apotek och vissa läkemedel kunde köpas över disk i butik. Tanken med reformen var god. Men hur i hela friden har det blivit. Ja, inte som jag trodde det skulle bli i alla fall.

Vi med kroniska sjukdomar springer runt som handelsresande i läkemedel och försöker få tag på våra förskrivna läkemedel. Lagerhållningen är urusel och servicen är även den under all kritik. Och då menar jag inte enskilda medarbetare på apoteken utan den generella servicen.

När mina läkemedel inte finns inne så kan jag inte få hjälp med att få reda på om det finns hemma på närmaste apotek eftersom det apoteket tillhör en annan kedja, suck vad man kan bli trött!

Nu när jag har vant mig vid detta rantande, ja vad händer då? Jo, flera av mina förskrivna läkemedel ingår inte längre i högkostnadsskyddet utan ligger utanför. Det är fortfarande förskrivet så jag måste ha ett recept.
Men mina vänner, vad jag inte visste och som jag inte fått någon som helst information om, är att mitt läkemedel kostar olika beroende på vilken apotekskedja jag handlar på.

Med andra ord vi som allmänhet har inte en aning om att vi får betala olika för samma läkemedel och apoteken vägrar att på ett enkelt sätt ta fram en prisjämförelse så att jag själv kan välja var jag vill handla. Vi en enklare undersökning som en vän gjorde kunde han konstatera att exempelvis ett recept på P-piller utanför förmånen skilde mer än en årsförbrukning i kostnad mellan apoteken.

Var det så här tanken var med den omreglerade apoteksmarknaden, att jag skulle springa runt till olika apotek och leta läkemedel och att till råga på allt, är priset som jag får betala utanför högkostnadsskyddet olika.

Jag tycker det är dax att informera allmänheten om vilka regler och vilka priser som gäller när jag hämtar ut och köper läkemedel utanför läkemedelsförmånen, varför är detta så hemligt? Eller är det tänkt att det är så här våra apotek ska göra sin avans?

Anne Carlsson
Ordförande
Reumatikerförbundet

 

Läs artikeln på dialogochdebatt.se

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler