Upsala Nya Tidning m.fl: Landstingen klarar inte vårdgarantins löften

En granskning som Reumatikerförbundet gjort visar att bara Kalmar läns landsting klarar av att ge reumatologisk vård i tid. I Jönköpings län och i Region Norrbotten är det så illa ställt att var tredje patient får vänta längre än 90 dagar på reumatologisk vård.

Väntetider till planerad vård regleras av den nationella vårdgarantin. I den framgår att den planerade specialiserade vården ska erbjuda ett första besök hos läkare inom 90 dagar från det att beslut tagits om att vård ska ske. Hur många landsting och regioner klarar av att följa detta?

En granskning som Reumatikerförbundet gjort visar att bara Kalmar läns landsting klarar av att ge reumatologisk vård i tid. I Jönköpings län och i Region Norrbotten är det så illa ställt att var tredje patient får vänta längre än 90 dagar på reumatologisk vård. Så får det inte fortsätta. Har man en reumatisk sjukdom, utan att veta om det, kan en lång väntan med obehandlad värk leda till permanent ledförstörelse och vävnadsskada. Den frustration som personal inom vården känner när de inte klarar vårdgarantin går inte att jämföra med de konsekvenser som det kan få för patienter som lever med smärta, stelhet och trötthet när han eller hon inte får vård i tid.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Camilla Stenberg, ordförande reumatikerdistriktet Västerbotten

Läs debattartikeln på Upsala Nya Tidnings hemsida. 

​Bli medlem i Reumatikerförbundet!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till en gemenskap med andra reumatiker. På föreningsmötet eller på medlemswebben, det finns alltid någon att prata med som förstår hur du har det och kan stötta och ge råd.  

Bli medlem här!

Relaterade artiklar

Visa fler